Πλατύ, 81400, Λήμνος - Τηλ. 22540 23500 - 6986382643

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Προϊστορική Μύρινα

Η πρωιμότερη εκδοχή της Μύρινας ως τώρα, χρονολογείται απ’ την 4η χιλιετία π.Χ., δηλαδή την ύστερη νεολιθική περίοδο. Οι πρώτοι κάτοικοι της Μύρινας επέλεξαν την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Λέσχη των Αξιωματικών, στα Ρηχά Νερά, ενώ μέχρι το 2000 π.Χ. επεκτεινόταν σε 80.000 στρέμματα και αριθμούσε 3-4.000 κατοίκους.

Πολιόχνη: η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

Επισκεφθείτε την πιο παλιά πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Τροία. Η Πολιόχνη ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό την 4η χιλιετία π.Χ. και εξελίχθηκε σε ακμάζουσα πόλη του Χαλκού. Εξάλλου ανασκαφές που έγιναν στο νησί κατά καιρούς απέδειξαν την ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού στην Πολιόχνη. Περιπλανηθείτε λοιπόν στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και δείτε αγγεία, καλύβες, σιταποθήκες, υδραγωγεία και βουλευτήρια μιας άλλης εποχής.

Επίσκεψη στο Ιερό των Καβείρων και στη Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Στη Βορειανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το Ιερό των Καβείρων που απέχει 47 χλμ. από την Μύρινα Το ιερό αναφέρεται στην Τυρρηνική εποχή και τότε χρησίμευε για την πραγματοποίηση εδικών εκδηλώσεων, τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια. Αφού ξεναγηθείτε στο Ιερό των Καβείρων επισκεφθείτε την σπηλιά του Φιλοκτήτη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το Καβείριο. Κατά την μυθολογία εδώ είχε μεταφερθεί από τους συντρόφους του ο Ομηρικός ήρωας έπειτα από δάγκωμα φιδιού, ελπίζοντας πως θα γιατρευτεί!

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας

Κοντά στο Κοντοπούλι, προς τα βορειοανατολικά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, όπου ήταν χτισμένο το περίφημο ιερό της μεγάλης θεάς της Λήμνου. Αποτελούσε κατά τους ιστορικούς χρόνους, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Λήμνου, μετά τη Μύρινα.