Πλατύ, 81400, Λήμνος - Τηλ. 22540 23500 - 6986382643

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξιοθέατα

Οι ομορφιές της Λήμνου!
Πολλές και μοναδικές! Κάθε τόπος άλλωστε είναι μοναδικός και ξεχωριστός από κάθε άλλον. Έτσι και για την Λήμνο, δεν υπάρχει παρόμοια ομορφιά σε όλο το Αιγαίο ή τον κόσμο!

Βόλτα στη Μύρινα και το Κάστρο

Περάστε μια μέρα στην πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα. Περπατήστε στα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και θαυμάστε τα πέτρινα αρχοντικά που θα ξεπροβάλλουν μπροστά σας. Κάντε μια στάση στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πόλης το οποίο έχουν φτιάξει οι Ιταλοί. Είναι ένα από τα ωραιότερα μουσεία που θα έχετε δει ποτέ. Πάνω από την γραφική πόλη σας περιμένει το Βυζαντινό Κάστρο που χτίστηκε από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό. Επισκεφθείτε το και αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και κανένα ελάφι αφού το Κάστρο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο επισκεφθείτε το Λιμανάκι της Μυρίνας με το παραδοσιακό χρώμα του, τα ψαροκάικα και τις ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Παναγία η Κακαβιώτισσα

Αυτό το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά, στην περιοχή Θάνος, 4 χλμ νοτιοανατολικά της Μύρινας. Είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του όρους Κάκαβος, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια!

Αμμοθίνες: Η έρημος της Λήμνου

Όπως και στη Σαχάρα, έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων λόφων από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα!

Αρχαιολογικό μουσείο Λήμνου

Εξαιρετικά και αξιόλογα τα ευρήματα που φυλάσσονται σ’ αυτό το μουσείο, όλα από ανασκαφές που έγιναν στην Πολιόχνη, την Ηφαιστεία, την Ίμβρο, και στο Καβείριο.
Περίφημο το αντίγραφο της Στήλης των Καμινίων, που φέρει παράσταση πολεμιστή και μια τυρρηνική επιγραφή. Εδώ θα δεις τον κρατήρα με τις διπλές λαβές, του 8ου & του 7ου αιώνα π.Χ., το πήλινο ειδώλιο της Κυβέλης.
 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 8:30 – 15:00. (Δευτέρα κλειστά)        
Μύρινα, τηλ. 22540 22990

Μουσείο Ναυτικής παράδοσης και σπογγαλιείας

 O Λημνιοί δεν ήταν μόνο άνθρωποι της γης. Η αλιεία και η επεξεργασία του φυσικού σπόγγου, άνθισε για πολλές δεκαετίες στο νησί και ακόμα και σήμερα μπορεί να συναντήσεις έναν από τους τελευταίους σφουγγαράδες στο καφενείο κάποιου χωριού, που θα μοιραστεί μαζί σου τις εμπειρίες του.
Η τέχνη αυτή δεν υπάρχει πια στο νησί, αλλά το μουσείο Σπογγαλιείας, που βρίσκεται στην Κούταλη,  έχει πολλά να σου πει.
Σήμερα στο χωριό λειτουργεί Μουσείο Σπογγαλιείας, με πολλές σημαντικές πληροφορίες για τη σπουδαία αυτή τέχνη, που χάθηκε, δυστυχώς, τη δεκαετία του ’70.
 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-14:00 (Τρίτη κλειστά)
Νέα Κούταλη, τηλ. 2254092383

Λαογραφικό Μουσείο

 Στο Λαογραφικό μουσείο του Πορτιανού εκτίθενται παραδοσιακές ενδυμασίες και διάφορα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως αργαλιοί, στημόνια, γεωργικά εργαλεία κλπ.
Επίσης παρουσιάζονται αναπαραστάσεις των γνήσιων χρηστικών χώρων του λημνιού σπιτιού όπως η γωνιά με τη χόβολη, το καθιστικό με τους σοφράδες κ.α. Όλα μέσα σε ένα ιδιαίτερα όμορφο διώροφο κτίριο που έχει αξία από μόνο του.
Πορτιανού, τηλ. 2254051785