Ροζ φλαμίνγκο, κατάλευκοι κύκνοι, λεπτεπίλεπτοι λευκοτσικνιάδες, καμαρωτές νησιώτικες πέρδικες, μικρόσωμα κιρκινέζια. Η Λήμνος είναι το σπίτι τους.
Ενδιάμεσος σταθμός ανάπαυσης και τόπος διαχείμασης για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών, η Λήμνος αποτελεί μία ιδανική επιλογή για την παρατήρηση τους.
Το μοντέλο ήπιας ανάπτυξης που ακολούθησε το νησί και η ύπαρξη περιοχών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, καθιστούν τη Λήμνο ξεχωριστή επιλογή για τους λάτρεις του είδους. Κιάλια, φωτογραφικές μηχανές και αγάπη για τη φύση, είναι ο βασικός εξοπλισμός. Μία δραστηριότητα με επιστημονικό ενδιαφέρον που αποτελεί ταυτόχρονα και μία σπάνια αισθητική εμπειρία.
Μοναδική περιοχή σε όλο το Αιγαίο ο υγρότοπος Χορταρόλιμνη – Λίμνη Αλυκή, με συνολική έκταση περίπου 18.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο δίκτυο Νatura 2000, είναι μία κορυφαία επιλογή για τους birdwatchers. Περισσότερα από 30 μεταναστευτικά και ενδημικά είδη, όπως λευκοτσικνιάδες, ερωδιοί, κιρκινέζια, νησιώτικες πέρδικες και φλαμίγκο περνούν εδώ τους χειμώνες τους.Μπορείτε να απολαύσετε το μεγαλείο τους από τα παρατηρητήρια πουλιών που υπάρχουν στις τρείς λίμνες, σε σημεία που προσεγγίζονται οδικώς.
Σημαντικοί υγρότοποι εντοπίζονται διάσπαρτοι στο νησί και φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών: στον κόλπο του Μούδρου, στην περιοχή του αεροδρομίου, στο Παλαιό Πεδινό και στη Νέα Κούταλη.
Εκτός από τους υγρότοπους, ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές μπορεί κανείς να συναντήσει σπάνια πουλιά. Στα χωριά Ρουσοπούλι, Ρεπανίδι, Κοντοπούλι και Καλλιόπη φωλιάζουν κιρκινέζια, μικρόσωμα γεράκια που ζουν κοντά στους ανθρώπους, και φτιάχνουν τις φωλιές τους στα κεραμίδια των σπιτιών ή σε ερείπια.
Παρατήρηση Πουλιών ή bird watching. Όσους ενδιαφέρει η παρατήρηση πουλιών, θα βρουν στη Λήμνο το κατάλληλο μέρος για να απολαύσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Oι σημαντικότεροι υγρότοποι του νησιού, όπου έρχονται πάρα πολλά μεταναστευτικά πουλιά (έχουν καταγραφεί μέχρι και 4.000) για τη διαχείμασή τους, είναι το σύμπλεγμα των λιμνών Αλυκής, Χορταρόλιμνης και Ασπρολίμνης, που καλύπτει έκταση 14.000 στρεμμάτων περίπου και εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000.
Σημαντικός υγροβιότοπος είναι και ο ιστορικός κόλπος του Μούδρου. Τόσο το μέγεθος όσο και η θέση του, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τη διατήρηση πλούσιας ιχθυοπανίδας και οστρακοπανίδας.
Αβαθείς αλμυροί βάλτοι και άλλοι υγρότοποι, που σχηματίζονται από τα νερά της βροχής στο Διαπόρι και στην παραλία του Θάνους, αποτελούν κάποια από τα μαγικά τοπία του νησιού. Οι περιοχές αυτές φαίνονται φτωχές σε βλάστηση, φιλοξενούν, ωστόσο, πολλά απειλούμενα είδη, καθώς παρόμοιοι οικότοποι, σε διεθνές επίπεδο, έχουν εξαφανιστεί.